استاندارد ISO 14001

  • توییتر
  • فیس‌بوک
  • تلگرام
  • واتساپ
  • لینکدین
  • پست الکترونیکی

استاندارد ISO 14001

استاندارد ISO 14001 چیست؟

استاندارد ISO 14001 استانداری است که با راهنمایی‌ها و دستورالعمل‌های خود به سازمان‌ها کمک می‌کند تا از آسیب زدن به محیط زیست پیرامونی جلوگیری به عمل آمده و آسیب‌های ناشی حذف یا به حداقل کاهش یابد.

 

مدیریت محیط زیست چیست؟

مدیریت سازمان شما بر محیط زیست، باید بدون در نظر گرفتن صنعتی که در آن کار می‌کنید، اولویت اصلی کسب و کار شما باشد. سیستم مدیریت محیط زیست چارچوبی برای ایجاد سیاست‌ها و تغییرات فرآیندی می‌باشد. این سیستم به شما در بهبود عملکرد محیط زیست کمک می‌کند. علاوه بر بهتر بودن برای محیط زیست، دستیابی به گواهینامه ISO ۱۴۰۰۱ همچنین می‌تواند کنترل بیشتری بر هزینه‌ها و سایر موارد داشته باشد. گواهینامه ISO ۱۴۰۰۱ به شما این اعتبار را می‌دهد تا بتوانید از آن برای رشد کسب‌وکار خود در یک روش زیست ‌محیطی و اقتصادی استفاده کنید.

 

تاریخچه و آخرین ورژن استاندارد ISO 14001

سازمان جهانی استاندارد ( International Organization for Standardization ) در سال ۱۹۹۳ با تشکیل کمیته فنی تحت ریاست کشور کانادا اولین گام را برای نگارش یک استاندارد جهانی مدیریت محیط زیست EMS برداشت. در سال ۱۹۹۶ اولین ویرایش این استاندارد را تحت عنوان ISO 14001 منتشر نمود.
در سال ۲۰۰۴ استاندارد ISO 14001 مورد ویرایش قرار گرفت. ورژن ۲۰۰۴:ISO 14001 آن برای پیاده سازی در اختیار سازمان‌ها قرار گرفت.
استاندارد بین المللی ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵ سومین ویرایش ازسری ISO 14001 است. این نسخه نیز در ادامه نسخه ۲۰۰۴ و با هدف بهبود آن ویرایش و سپس توسط سازمان ISO منتشر گردید. ویرایش ۲۰۱۵ این استاندارد که به صورت ISO 14001:2015 بیان می‌شود اصلاحیه فنی ISO 14001:2004 / COR.1:2009 را نیز شامل می شود.

 

لزوم پیاده سازی استاندارد ISO 14001  ورژن ۲۰۱۵

با اخذ گواهینامه ISO ۱۴۰۰۱ می توانید به ذینفعان، مشتریان و کارمندان خود ثابت کنید که از تعهدات زیست محیطی خود آگاه هستید. همچنین به دنبال کاهش تأثیرات زیست محیطی خود هستید. بسیار مهم است که خطرات مرتبط با محیط زیست را شناسایی کنید. زیرا چالش‌های مهمی را برای مشاغل ایجاد می‌کند. سازمان و شرکت‌ها نسبت به محیط پیرامون خود نظیر هوا، آب،‌ خاک، منابع طبیعی، گیاهان، جانوران و انسان‌ها مسئول می‌باشند. تولید محصولات یا ارائه خدمات باید به گونه ای طراحی شده و صورت پذیرد که به محیط زیست پیرامونی ما آسیبی وارد نسازد. رشد صنایع و صنعتی شدن شهرها باعث استفاده هر چه بیشتر از منابع طبیعی مانند نفت، گاز، آب و … شده است. لذا کاهش منابع طبیعی و آلودگی محیط زیست از اثرات منفی صنعتی شدن جوامع می‌باشد. سازمان بین المللی ISO با تدوین  ISO 14001 سعی بر این داشته تا اثرات منفی صنعتی شدن جوامع بکاهد.

 

دامنه کاربرد استاندارد ISO 14001

ISO 14001 در مورد هر سازمانی که مایل به اعمال موارد زیر باشد کاربرد دارد :
الف ) اجرا، نگهداری و بهبود یک سیستم مدیریت زیست محیطی
ب ) حصول اطمینان از انطباق با خط مشی زیست محیطی که خود تعیین کرده است
ج ) اثبات این انطباق به دیگران
د ) درخواست گواهی / ثبت سیستم مدیریت زیست محیطی خود توسط یک سازمان برونی (CB)
ه ) تعیین انطباق با این استاندارد و اظهار آن توسط خود سازمان
تمام الزامات مندرج ISO 14001 به منظور لحاظ شدن در هر سیستم مدیریت زیست محیطی در نظر گرفته شده اند. گستره کاربرد آن به عواملی مانند خط مشی زیست محیطی سازمان، ماهیت فعالیتهای آن و شرایطی که در آن فعالیت می‌نماید بستگی دارد.

 

استاندارد ISO 14001 بخشی از IMS

سازمان‌ها می توانند مجموعه گواهینامه‌های سیستم مدیریت یکپارچه IMS را دریافت کنند. در این صورت ضمن دریافت ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵ آخرین ورژن استانداردهای جهانی ایزو ۹۰۰۱ ورژن ۲۰۱۵ و OHSAS 18001 ورژن ۲۰۰۷ را نیز دریافت خواهند کرد. بنابراین در هزینه‌های مشاوره و صدور نیز صرفه جویی نموده باشند.