ورق فینگرجوینت چگونه ساخته میشود؟
نحوه ساخت ورق فینگر جوینت بدین شکل است که یک لایه چوبی وجود دارد که با اتصال تکه چوبهای طبیعی ساخته میشود. تختههای چوبی بزرگ به تکه چوبهای کوچک تبدیل شده و از اتصال این تکه چوبها در کنارهم صفحه فینگر جوینت تشکیل میشود. دلیل نام گذاری ورق فینگر جوینت، استفاده از اتصال انگشتی یا فینگر جوینت در قطعات آن است. ورق فینگر جوینت برخلاف ورق تخته فشرده (نئوپان) و MDF، دارای ساختار تمام چوب است و طبیعی بودن چوب در آن کاملاً مشهود است. از پنل فینگر جوینت برای ساخت انواع سازه چوبی مانند کابینت، صفحات میز، صندلی، کف پله، دیوار پوش، صفحه کابینت و … استفاده میشود.
اتصال انگشتی یا شانهای بهعنوان یکی از روشهای مقاوم برای اتصال بین دو قطعه چوبی شناخته شده است. بین جعبههای ساخته شده با اتصال فینگر جوینت و پنل های فینگر جوینت تفاوت وجود دارد. در جعبه ساخته شده با اتصال فینگر جوینت، چهار تکه چوب با اتصال انگشتی به هم متصل میشوند و یا باکس را تشکیل میدهند؛ اما در پنل یا ورق فینگر جوینت، شرایط کمی متفاوت است. در این ورقها تکه چوبهای متصل شده با هم به صورت پروفیل در کنار هم چیده میشود و یک صفحه تشکیل میشود.
چوبهای مورد استفاده برای ساخت صفحات فینگر جوینت
برای ساخت صفحات فینگر جوینت از هر چوبی میتوانید استفاده کنید. حتی برخی تولید کنندهها از ترکیب چندین چوب برای ساخت صفحه استفاده میکنند. در ایران صفحات Finger joint از چوب راش، ساپلی، بلوط، گردو، ایروکو، کاج، اکاسیا و… به فروش میرسد. برخی از این صفحات وارداتی و برخی دیگر در ایران تولید میشود. جهت اطلاع از لیست قیمت فینگرجوینت و چوب راش و روسی اینجا کلیک کنید. رویال راش به عنوان واردکننده چوب راش و فینگرجوینت راش در تلاش است تا باکیفیتترین چوب مصرفی را برای شما به ازمغان آورد. برای مشاهده لیست محصولات کلیک کنید.
مزایای استفاده از صفحات فینگر جوینت چیست؟
استفاده از چوبهای پرتی
در سالهای اخیر به ساخت ورق فینگر جوینت بهواسطه استفاده از چوبهای پرتی و کوچک توجه ویژهای شده است. در این سیستم تکههای بسیار کوچک چوب که مورد استفاده قرار نمیگرفتند، اکنون به ورقهای ارزشمند چوبی زیبا تبدیل میشوند. تکه چوبهایی که روزی به زغال تبدیل میشد و سرنوشتی جز نابودی نداشت، امروز به منبع درآمد خوبی تبدیل شدهاند.
طبیعی بودن پنل فینگر جوینت
در ساخت پنل فینگر جوینت از چوب طبیعی، بدون اضافه نمودن هیچ ماده شیمیایی و چسب چوب (پایه آب) استفاده میشود. ترکیب تکه چوبهای طبیعی و چسب چوب بسیار سالمتر از ورقهای چوب مصنوعی است.
رنگپذیر بودن ورق فینگر جوینت
از دیگر مزایا پانلهای فینگر جوینت، رنگپذیر بودن آن است. با توجه به اینکه این پنلها از چوب طبیعی ساخته شدهاند همان خاصیت و رنگپذیری چوبهای مورد استفاده در نجاری را دارند. بهترین روش رنگ کاری در این پنل ها از نوع موج نما هست و با توجه به طبیعی بودن این ورق، روغن گیاهی مخصوص چوب هم گزینه خوبی، آسان و سریع برای رنگ کاری است. در کنار این مزیت، میتوان به قابلیت رنگ پذیری مجدد هم اشاره کرد. شما میتوانید ورقهای فینگر جوینت را در صورت نیاز بار دیگر و با تم رنگ متفاوت، رنگ کاری کنید.
مقاومت در برابر رطوبت
در ورقهای finger joint با توجه به طبیعی بودن چوب، در شرایط مرطوب آشپزخانه کمترین میزان آسیب به آن وارد خواهد شد. اگر از روغنهای گیاهی مخصوص چوب یا رنگهای آب گریز دیگر هم استفاده کنید، مقاومت صفحه فینگر جوینت بهمراتب افزایش خواهد یافت.
ورق فینگر جوینت چگونه ساخته میشود؟
ساخت ورق فینگر جوینت شامل مراحلی است که در ادامه به توضیح در مورد آن خواهیم پرداخت. شما امکان ساخت این ورقها را در کارگاه یا کارخانه تولیدی دارید، فقط کافی است تیغه و دستگاه پرس مخصوص آن را تهیه نمایید.
ساخت ورق فینگر جوینت: آمادهسازی اولیه و بررسی قطعات چوبی
ابتدا تکه چوبهای موردنظر در کورهای مخصوص خشک میشوند و رطوبت چوب به ۱۲ تا ۸ درصد کاهش مییابد. در مرحله بعد تکه چوبها از نظر ایرادات فیزیکی بررسی میشوند و هر قطعه چوبی که شامل گره، شکستگی، سوراخ، ترک، باختگی و … باشد، از دور خارج میشود. در مرحله بعد عرض و ضخامت قطعات به یک اندازه مشخص و ثابت تنظیم میشود. همچنین بلوکهای چوبی با توجه به رنگ آن تقسیمبندی میشوند. نکته مهم اینجاست که تنظیم طول بلوکهای چوبی، زیاد مهم نیست. اما در مورد ضخامت و عرض چوبها باید دقت و توجه ویژهای داشت. در این بخش قسمت پشت و روی بلوک با ایجاد خط بر روی چوب مشخص میشود تا در مرحله ایجاد اتصال، با توجه به پشت و روی کار، اتصال ایجاد شود. ضخامت ورق فینگر جوینت معمول مورد استفاده در بازار ۱۲ تا ۴۰ میلیمتر است که این عدد در کشورهای مختلف، متفاوت هست.
ساخت ورق فینگر جوینت: ایجاد اتصال انگشتی
مرحله بعدی برای ساخت ورق فینگر جوینت، ایجاد اتصال در قسمت ابتدا و انتها قطعات چوبی است. این کار با استفاده از دستگاه اتصال فینگر جوینت انجام میشود. این دستگاهها در انواع دستی، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک در بازار موجود هستند. تیغههای مخصوص اتصال فینگر جوینت بر روی این دستگاهها نصب شده است که فرایند اتصال زنی را سریع و دقیق انجام میدهند. اتصال شانهای باید در ابتدا و انتها بلوکهای چوبی اجرا شود.
ساخت ورق فینگر جوینت: مرحله چسب زنی
اجرای چسب روی قطعات چوبی به دو صورت دستی و اتوماتیک انجام میشود. در شرکتهای بزرگ تولیدی از دستگاههای چسب زن اتوماتیک و در کارگاههای کوچک، با استفاده از قلممو و چسب، قسمتهای فینگر جوینت شده چسب کاری میشود. چسب کاری دقیق و تمیز اهمیت بسیار زیادی دارد و هیچ قطعهای را نباید بدون چسب به هم متصل کرد.
ساخت ورق فینگر جوینت: مرحله پرس کاری
پس از اتمام چسب کاری، قطعات در طول موردنظر به یکدیگر متصل میشوند و پرس کاری در طول کار با استفاده از دستگاههای پرس مخصوص بین ۲۴ تا ۷۲ ساعت انجام میشود. (البته این زمان در شرکتهای تولیدی بزرگ با توجه به استفاده از دستگاههای پیشرفته، بسیار کمتر است.)
ساخت ورق فینگر جوینت: مرحله رنده کاری پروفیلها
پس از پرس و تشکیل پروفیل چوبی (بهعنوان مثال طول ۲۴۰ سانتیمتر)، باید این پروفیلها را آماده کنیم. به همین منظور از قسمت نر پروفیل رنده میکنیم تا یک سطح صاف و یکنواخت ایجاد کنیم.
ساخت ورق فینگر جوینت: مرحله پرس پروفیلها
در مرحله پایانی، قسمت پشت و روی پروفیلها از قسمت لبه (نر) چسب کاری میشوند. این پروفیلها بر اساس خط پشت و رو در کنار میچینیم تا در پایان ورق فینگر جوینت یک سطح تمیز و یکنواخت داشته باشد. پروفیلها در تعداد موردنظر میچینیم و با دستگاه پرس آنها را فشرده میکنیم تا یک صفحه صاف و یکنواخت را به وجود بیاوریم.
مرحله فینیشینگ پنل فینگر جوینت
در مرحله پایانی با استفاده از دستگاههای سنباده زن صنعتی (سندینگ) ورقها را سنباده میزنیم. با سنباده سطح رویه آنها کاملاً تمیز و یکنواخت میشود.
برای مشاهده نحوه ساخت فینگرجوینت به آپارات ما سر بزنید.