در مقالههای قبلی در مورد نحوه خشک کردن چوب و رابطه آب و چوب مطالبی را عنوان کردیم. در این مقاله با دید اقتصادی توضیح میدهیم چرا خرید چوب تَر به صرفه نیست.
همان طور که میدانید، مطلوبترین نوع چوب برای کار نجاری، چوبی هست که رطوبتش تا حد ممکن خارج شده باشد. ولی هنوز هم خیلی از استادکارها ترجیح میدهند چوب تَر بخرند و خودشان چوبها را خشک کنند.
در این مقاله قصد داریم مراحل تبدیل چوب تَر به چوب خشک مورد نیاز یک کارگاه نجاری رو مرور کنیم.
1- خرید چوب
در مرحله اول استاد نجار به بازار چوب فروشها میرود تا چوب مورد نیاز خودش را بخرد ولی در همین ابتدای کار با چند چالش مواجه میشود!
همان طور که میدانید تبدیل چوب تَر به خشک در فضای آزاد زمان زیادی طول میکشد. پس گاها یک نجار برای تامین مواد اولیه مورد نیازش باید از سال قبل چوب مورد نظرش را خریداری و آنها را خشک کند.
در همین مرحله سوالاتی پیش می آید:
_ چطور میزان مصرف چوب در سال آینده را میتوان پیشبینی کرد؟
_ چه میزان چوب تَر بخریم که در نهایت بعد از خشک شدن و حذف پرتیها، چوب مورد نیازمان تامین شود؟
2- انبار کردن چوبها
بعد از تخمین زدن حدودی میزان مصرف، در مرحله بعد باید جایی را در نظر بگیریم تا چوبهای خریداری شده را انبار و خشک کنیم. در نظر گرفتن مکان برای خشک کردن چوبها مساوی است با هزینه انبار، کارگر و هزینههای دیگر.
3- خشک کردن چوبها
بعد از در نظر گرفتن انبار برای چوبها مرحله بعد چینش صحیح آنها بر روی هم است. خصوصا اگر نوع چوبی که خریداری کردهایم الوار باشد باید زمان زیادی صرف چیدن اصولی آنها کنیم تا هنگام خشک شدن دچار پوسیدگی و قارچ نشوند.
4_ جداسازی چوبهای سالم و معیوب
در نهایت بعد از طی مراحل گفته شده، چوبها خشک میشوند ولی هنوز آماده کار نیستند! چرا که چوب به هنگام خشک شدن خصوصا در فضای آزاد دچار معایبی مثل ترک، پیچیدگی و پوسیدگی میشود. بنابراین باید چوبهای سالم از ناسالم جدا شود. بعد از حذف مقدار قابل توجهی پرتی و طی شدن یک زمان طولانی چوب مورد نیازمان را به دست می آوریم.
حال پس از مرور مراحل خشک کردن چوب در فضای آزاد یا انبار، دلایل به صرفه نبودن این روش را باهم مرور میکنیم:
1- بلوکه کردن سرمایه به مدت طولانی
اگر همین سرمایه را در بورس یا طلا سرمایهگذاری میکردیم سریعتر و بهتر بازگشت سرمایه اولیه داشتیم.
2- اشغال کردن یک فضا برای خشک کردن چوبها
میتوانستیم در همان فضا کسب و کارمان را گسترش و توسعه دهیم.
3- دور ریختن مقدار زیادی از چوب پس از خشک کردن
باعث ایجاد آسیب شده و غیر قابل استفاده میشود.
4- از همه مهمتر از دست دادن مقدار زیادی زمان که میتوانست صرف امور مهمتری شود.